Ford Capri Geschiedenis

Alles heeft geschiedenis, en dat is zeker het geval voor onze club en de Ford Capri. We proberen hier een overzicht te geven van de geboorte van de Ford Capri, maar zeker ook de geschiedenis van de club.

Geschiedenis en historie Ford Capri

Historie Ford Capri

Ford Motor Company bracht in 1964 de Mustang op de Amerikaanse markt, deze was zo succesvol dat men bij Ford voor Europa het zelfde “trucje” wilde herhalen. Het moest een nieuw soort auto worden: de gezins-coupe. Midden jaren zestig kwam de opdracht aan de planners en designers: de auto moet er sportief uitzien, korte achterkant en een gestrekte voorkant hebben. Ook moesten er vier volwassenen goed in kunnen zitten en er een grote keuze zijn in motoren en uitvoeringen. Om de kosten binnen de perken te houden moest gebruik gemaakt worden van onderdelen die Ford in Europa al “op de plank” had liggen.

Designers in Amerika en Engeland en Duitsland konden hun potloden oppakken! En ook werden er schaalmodellen gemaakt. Het is 1966 als men in Dearborn in de Ford Advanced Vehicle Studio besluit om wat schaalmodellen naar Europa te sturen om de designers wat te stimuleren. Design Vice-President Gene Bordinat met asistent Bob Maguire besloten om de creatie van Gil Spear [de Colt] naar Engeland te sturen omdat deze het meest te bieden had. Alex Trotman, chef van de Engelse product planners was enorm enthousiast en vroeg of Gil Spear naar de UK wou komen om te helpen met de verdere ontwikkeling van de Mk1 Capri, toen nog Colt genaamd.

Gil Spears Ford Capri

Gil Spear in de jaren 50

Gil Spear was de man die volledig verant-woordelijk was voor de lijnen van de Mk1 Capri, de Britten zorgden dat de Amerikaanse “verpakking” op een opgerekt Corsair platform stond dat eigelijk van de Cortina kwam. Ook de C vormige zij-ruiten voor de achter passagiers werden in Engeland bedacht nadat de achter-bankzitters zich te opgesloten voelden. Jaren lang werd aangenomen dat de Capri een Brits-Duits product was, auto-historicus/engineer Graham Robson kwam achter het werkelijke verhaal toen de Capri al vele jaren met “pensioen” was!

 

 

Ford Capri tijdlijn